23 юли 2009

Кус-кус със салам, боб и мента

Аз обожавам кус-кус в различни комбинации от зеленчуци и пресни подправки (особено листа от мента). Тази рецепта е на Гордън Рамзи (Cooking for Friends), но аз малко я промених. Пробвахме я преди няколко дни и даже снимахме резултата - стана много бързо и е страхотен лек обяд. Продуктите са за 4 порции.

Продукти
250 гр. кус-кус
75 мл зехтин
2 глави лук нарязани на дребно
½ ч. л. смлян кимион
½ ч. л. смлени зърна от кориандър
щипка червен пипер
200 гр. чоризо (испански салам с червен пипер) или друг салам/наденичка с подправки
200 гр. червен боб от консерва (оригиналната рецепта е с прясна бакла)
шепа листа от мента, накълцани

Приготвяне
Първо приготвяте кус-куса. На пакета има инструкции, но аз обикновено го заливам със същото количество вряща вода (напр. на 1 чаша кус-кус 1 чаша вода). Покрива се с прозрачно фолио, чиния или капак и се оставя 10-15 минути, докато поеме цялото количество вода.

Междувременно загрявате зехтина в тиган и добавяте лука и смлените подправки. Пържите 6-8 минути, докато лукът омекне. Добавяте чоризо (или друг салам или наденица) и пържите още 3-4 минути. Накрая слагате боба и готвите още 1-2 минути.

Обратно при кускуса. С вилица го разрохвате, за да няма бучки. Смесвате с горната смес и разбърквате добре. Добавяте сол, пипер и листата от мента. Сервирате веднага (не знам дали е вкусен и студен, защото при нас не остана).

2 коментара:

  1. I tried this, thanks to Juliana, and it was scrummy! Highly recommended.

    ОтговорИзтриване
  2. Sands Casino: $15M Bonus + 150 Spins | Official Website
    Visit the septcasino Sands Casino Website for $15M Bonus + 150 Spins. Find 바카라사이트 Official Website · Visit Sands Casino Website and Visit Website for หารายได้เสริม $15M

    ОтговорИзтриване