10 февруари 2012

Круши в червено вино и подправки

В момента съм вманиачена по този десерт и го правя почти всяка седмица. Засега оплаквания няма ;)

Подходящ за гости, защото изглежда много елегантно и може да се приготви предварително - сервира се студен. Десертът е много лек и уханен.


Продукти
За 4 порции:

500 мл сухо червено вино
70 гр захар
2 бр. звезден анасон, цели (продават се в магазини за подправки)
2 пръчки канела
1 пръчка ванилия, разполовена
4 круши, зрели и твърди, обелени

Приготвяне
В тенджерка се смесват виното, захарта, звездния анасон, канелата и ванилията. Слагат се на среден огън и сместта се бърка 2 минути, докато захарта се разтвори. Добавят се обелените круши, хубаво е да са максимално покрити с вино. След като сместта заври, огънят се намалява и крушите къкрят във виното като от време на време се обръщат. След около час крушите са готови и са с приятен червеникав цвят. Изваждат се и се оставят на хладно.
Виненият сироп се сгъстява на силен огън за около 10 минути. Изсипва се върху крушите заедно с подправките и всичко се охлажда за 3-4 часа. Сервира се със сметана или подсладено маскарпоне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар