11 септември 2009

Сърми с лозов лист

Това е от златния фонд на мама :). Мерките са малко на око, но предавам както тя ми разказа рецептата.

Продукти
0.5 кг. телешка кайма
Олио
1 глава лук (нарязана на ситно)
1 шепа ориз
Черен пипер и сол на вкус
2 шепи копър (нарязан на ситно)
Лозови листа (бланширани, ако са пресни)

Приготвяне
Плънка: Лукът се запържва до омекване в тенджера или голям тиган на умерен огън. Добавя се ориза и се бърка на котлона около 1 минута. Сваля се от тигана и се добавят каймата, черният пипер, солта и копърът. Сместа се обърква добре.
Сглобяване: 1 чаена лъжичка от сместа се слага в основата на листото (откъм грапавата му страна). Увива се и се слага на дъното на тенджерата. Останалите сърми се нареждат плътно на дъното, ако трябва се правят още редове. Накрая сърмите се захлупват с чиния вътре в тенджерата. Покриват се с вода.

Слага се капак. Сърмите къкрят на слаб огън най-малко един час. Поднасят се с кисело мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар