11 септември 2009

Тесто за тънка пица

Обичам пици с тънко и хрупкаво тесто. В Бангладеш такива не мога да намеря, затова експериментирах в домашни условия. Пробвах най-различни рецепти, но с моята обикновена фурна ми беше много трудно да постигна ефект а-ла „Виктория”. Наскоро обаче открих една рецепта и малка хитрина в печенето, с които пиците стават супер, точно както ги мечтаех :). Рецептата е от книгата Cook in Boots.

За 4 средни пици

Продукти
400 гр. бяло брашно
100 гр. грис (ситен)
1 ч.л. сол
300 мл топла вода
2 с. л. зехтин
7 гр. суха мая
1 ч.л. мед

Приготвяне
Пресявате брашното и гриса в голяма купа (може да се използва 500 гр. бяло брашно вместо комбинация от брашно и грис, но пицата става много по-хрупкава с грис). Добавяте сол.
В отделна купа смесвате маята, зехтина, водата и меда. Разбърквате и оставяте за 15 мин.
Правите кладенче в брашното и слагате течността. Месите (аз използвам месилките на миксера) около 8 минути. Добавяте по малко брашно ако сместта е много лепкава. Тестото трябва да стане гладко и еластично. Поръсвате с още малко брашно, покривате с влажна кърпа и оставяте на топло за 1 час (може да си затоплите микровълновата и да сложите тестото да втасва вътре).
След около час тестото е удвоило обема си. Месите малко, за да му извадите въздуха. Разделяте на 4 топки и върху брашнена повърхност ги разточвате на тънко. Намазвате фолио с малко зехтин и слагате една или две от основите.

Печене: Загрявате до максимум грила/горния реотан на печката. Запичате тестото (само отгоре) за около 5 минути. Вадите, обръщате и редите плънката. Загрявате фурната (само отдолу) и печете на 230 градуса.

1 коментар:

  1. Много, много хубава и сполучлива рецепта. Блатът става тънък и хрупкав. Благодаря!

    ОтговорИзтриване