19 декември 2010

Оризова салата (Виетнам)

Продукти
225 гр. ориз басмати
1 голям морков, едро рендосан
1 голяма тиквичка, едро рендосана
4 с.л. печени и осолени фъстъци, едро начупени
По 20 гр. пресни кориандър, мента, босилек нарязани на едро
100 гр. рукола
1 червен лук, нарязан на дребно

Заливка
2 с.л. светло кафява захар мусковадо
Сок от 2 лайма или 1 голям лимон
4 с.л. тайландски рибен сос
6 с.л. оцет от бяло вино
2 с.л. олио или зехтин

Приготвяне
Оризът се залива с 500 мл вода, покрива се с капак и се слага на силен огън до завиране. Огънят се намалява и оризът къкри 20 мин. Свареният ориз се изцежда и се изсипва в тавичка, за да изстине.
Заливка: захарта се слага в тиган и се загрява на котлона, докато започне да се разтопява. Добавят се сок от лимон, рибен сос и оцет. Сместа се разръква на тих огън, докато захарта се разтвори напълно. Дръпвате от котлона и добавяте олио.
Оризът, заливката и зеленчуците се смесват и разбъркват добре. Салатата се поръсва с фъстъци, зеленини и рукола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар