
Тази италианска рецепта е лесна и изглежда простичка, но наистина става много вкусна, с хубави аромати. Практична е - може да се приготви предварително и да нахрани много гости. Рецептата е с червени камби, защото те са по-месести.
За 4-8 порции
Продукти
4 големи червени камби (не става със зелени, защото не са достатъчно сладки)
6 средно големи домата
8 филенца аншоа от консерва (вегетарианците може да ги заменят с няколко чаени лъжички пастет от маслини)
2 скилидки чесън
зехтин
прясно смлян черен пипер
пресен босилек за украса
Приготвяне
1. Фурната се загрява на 180°C.
2. Камбите се разрязват наполовина. Частта със семките се изрязва, стъблото се оставя (така се запазва формата на камбата при сервиране).
3. Половинките се нареждат в предварително намазнена с малко олио тавичка.
4. Доматите се обелват (първо се заливат с вряла вода, след 2-3 минути се изваждат и оставят да изстинат, после беленето е лесно). Обелените домати се режат на четвъртинки.
5. Във всяка половинка от камбите се нареждат по няколко парчета домати.
6. Филетата аншоа се нарязват на 1-2 см. парчета и се разпределят в камбите при доматите.
7. Чесънът се нарязва на тънки филийки и се разпределя по равно в камбите.
8. Всяка половинка се поръсва със зехтин и чер пипер (но без сол, защото аншоата е солена). Тавата се слага във фурната на високо.
9. Пече се около 1 час.
10. Сервира се на стайна температура с малко босилек за украса. Най-добре с хубав хрупкав хляб и бяло вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар