07 февруари 2010

Терина от месо

Много вкусно предястие и най-важното - практично за повече гости. Терината се приготвя ден-два предварително и е достатъчна за десетина души. Аз пробвах рецептата миналата седмица и това беше най-хваленото ястие. Мармаладът от червен лук допълва вкуса й страхотно. И последно - рецептата е на Джейми Оливър.

Продукти
100 гр. шунка
2 с.л. бренди
1 лук, нарязан на ситно
2-3 стръка мащерка (или половин ч.л. суха)
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
100 гр. пилешки дробчета
10 гр. брашно
500 гр. свинско мляно месо
250 гр. накълцано пилешко
1/4 ч.л. смлян бахар
Щипка индийско орехче
Щипка карамфил
2 яйца, разбити

Приготвяне
Шунката се реже на тънки ленти, които се мариноват в бренди, сол и пипер за около час. Всички други продукти се смесва в голяма купа. Добавя се брендито от марината. На този етап може да се изпържи една лъжичка от сместта в тиган, за да се опита за сол и пипер.
Половината от сместта се изсипва във форма за кекс. Отгоре се нарежда шунката и се покрива с другата половина от сместта. Покрива се плътно с фолио и се слага да се пече на водна баня – в по-голям съд се слага формата и се добавя вряща вода до половината й височина. Пече се на 180 C за час и половина. Вади се от водната баня и се оставя да изстине. Фолиото се отстранява и терината се покрива с някаква тежест (аз слагам книга или пакет сол). Охлажда се за 24 часа в хладилника.
Поднася се със салата, препечени филийки и мармалад от червен лук (рецептата, за който е добавена през юли 2009).

Няма коментари:

Публикуване на коментар