21 октомври 2011

Супа от домати - вкусна

В тази рецепта доматите се запичат и карамелизират леко. Това й придава много приятен, леко опушен и мек вкус.

Продукти
За 4 порции:
1 кг. пресни домати
6 скилидки чесън, обелени
2 малки лука, на парчета
3/4 ч.ч. зехтин
сол, пипер
3/4 л. пил. бульон
2 дафинови листа
1/2 ч.ч. пресен босилек нарязан
сметана по желание
малко захар

Приготвяне
Загрейте фурната до 200 градуса.

Нарежете доматите на две, изчистете зелената част. Наредете ги в тава, посипете им малко захар, добавете чесъна, лука, наръсете ги с 1/2 ч.ч. зехтин, сол, пипер и ги сложете във фурната за 20-30 мин., докато се карамелизират.

Когато са готови, сложете всичко в тенджера (аз махам и люспите на доматите), добавете бульона, дафиновите листа и останалия зехтин. След като завре, намалете огъня и оставете да къкри 15-20 мин.

Добавете босилека и пасирайте. Добавете сметана, ако искате. Това е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар